Vandaag is het de Internationale Dag van het Handschrift. De bedoeling van deze dag is stil te staan bij het belang van schrijven met de hand. Schrijven zou, vooral bij jonge kinderen, bijdragen aan de ontwikkeling van motoriek en creativiteit. Dat doet mij denken aan mijn basisschooltijd. Bij schrijven werden we niet alleen beoordeeld op correct schrijven, maar ook op netjes schrijven. De leerling die het meest verzorgd had geschreven, mocht de week daarna zelfs met ‘de rode pen’ schrijven. Geloof me, dat was echt een grote eer!

Ik heb regelmatig met de rode pen mogen schrijven, maar door de jaren heen heeft schrijven plaatsgemaakt voor typen. Het gaat sneller, het is duidelijker leesbaar en je kunt teksten (en foutjes) makkelijker corrigeren. Ik ben fan van de strakke ‘sans-serif’ lettertypes, maar ik vind het ook leuk om een balans aan te brengen tussen zakelijk en persoonlijk. En dat is wat mij betreft de grote kracht van het handschrift: het maakt je teksten persoonlijker.

3 Tips & Tops

Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze ‘handwritten’ lettertypes beschikbaar waarmee je ook je digitale communicatie een leuke persoonlijke touch kunt geven. Ik sluit bijvoorbeeld al mijn e-mailberichten af met ‘Groetjes Elisah’ in een handgeschreven lettertype. En dat werkt, want ik ontvang regelmatig leuke reacties op mijn e-mailondertekening en ook steeds meer opdrachtgevers vragen om zo’n persoonlijke ondertekening op hun huisstijldragers. Ik heb daarom 3 tips en tops voor je op een rij gezet: waar moet je op letten en waar vind je al die leuke lettertypes?

Don’t overdo it!
De truc is om het niet te overdrijven. Hoe leuk het lettertype ook is, het moet wel leuk blijven. Gebruik het lettertype als accent in bijvoorbeeld je persoonlijke afsluiter of als koptekst van een paragraaf. Zo blijft het lettertype een herkenbare eyecatcher op je uitingen en gaat het niet snel vervelen.

Keep it clean!
Gebruik niet teveel verschillende lettertypes, want dat geeft een onrustig effect. Wil je variëren? Kies dan voor een lettertype dat in meerdere ‘diktes’ beschikbaar is of gebruik verschillende groottes.

Check it!
Lettertypes worden beschermd door het auteursrecht en worden met verschillende licenties beschikbaar gesteld voor gebruik. Je mag dus niet zomaar alle lettertypes gratis gebruiken voor commerciële doeleinden. Controleer daarom altijd goed of het lettertype rechtenvrij gebruikt mag worden.

Google Fonts
Google biedt een enorme bibliotheek aan Open Source (gratis te gebruiken) lettertypes. Het grote voordeel is dat alle Google lettertypes ook webproof zijn. Kies je voor een Google Font? Dan kun je het dus zowel offline als online gebruiken!

Dafont
Heb je even de tijd? Dafont telt ruim 5.000 handgeschreven lettertypes! Met de handige filter kun je de selectie gelukkig wat kleiner maken door alleen gratis lettertypes te tonen. En bij deze website kun je ook direct alle dikte-variaties laten tonen. Handig!

Fontsquirrel
Ook hier vind je veel leuke lettertypes en allemaal gratis voor commercieel gebruik. En wat deze website dan weer extra handig maakt, is dat er een webfont generator te vinden is. Zo maak je in een handomdraai je lettertype webproof!